Agerhønen

Agerhønen er en lille nusset krible krable flue som ikke ligner noget bestemt fødeemne, men som bare svømmer rundt og ligner lidt af hvert. Den er nemlig en meget grov efterligning – eller karikatur - af mange forskellige byttedyr som havørreden jager. Med andre ord; en allround flue der er effektiv året rundt.

Agerhønen hører til kategorien Hackle flue. Eksemplaret som vises her er bundet af Ola Pedersen. Fluen er opfundet af Thomas Kjelgaard.

Agerhønen ligner den lidt af hvert, og under alle omstændigheder noget der kunne være spiseligt.

En lille smule flash i kroppen kan ikke ændre det faktum, at Agerhønen er en temmelig neutral, næsten kedelig flue at se på. I flueæsken ser den lidt grå og kedelig ud, men når den kommer i vandet, er det en anden sag. Her er den fremragende som efterligning af en masse forskellige byttedyr. Grålige rejer, forskellige kutlinge arter, og velsagtens alle mulige andre småfisk. Med andre ord, Agerhønen en allround flue, det ikke efterligner noget bestemt fødeemne, men som alligevel – i fiskens øjne – ser indbydende og spiselig ud.

De levende agerhøne hackler, gør at fluen virker godt som svæveflue, hvor den i perioder kan passe sig selv og vimse diskret rundt ved akkurat at blive holdt i gang med indtagningen, indtil der er fisk inden for synsvidde. Et par små nøk efterfulgt af en pause kan få fisken til at dumme sig.

Svævet i pauserne, hvor fluen står stille mens den dykker mod bunden, er en af Agerhønens vigtigste egenskaber, og vigtig for fluens evne til at fange fisk. En lignende bevægelse ser man ved nogle af havørredens byttedyr som f.eks. kutling og hundestejle. Disse småfisk står ofte stille i vandet, indtil de bliver skræmt om bevæger sig hurtigt væk i et ryk.

Tips til affiskning

Hvis man undlader at belaste fluen, virker den perfekt som svæveflue overfor svære fisk om efteråret. Hvis man ser en fisk kaster man fluen ud foran fisken og lader den svæve langsomt mod bunden med ganske små nyk i stangen.

Bedste årstid: Fluen fisker godt hele året.

Mønsterbeskrivelse

Her er en liste over de anvendte materialer til Agerhønen
Krog:    Ahrex Light Stinger NS122 eller lignende i str. 6 
Hale:    Spidsen af en agerhøne fjer hvor spidsen er klippet af. Man kan også vælge at bruge den mere fluffy del af fjeren. Samt et par strå twinkle flash - hvis man synes… 
Rib:    Ingen 
Krop:    Brun SLF Squirrel dubbing blandet med en lille smule flashabou dubbing. Fluen skal som udgangspunkt ikke belastes. 
Hackle:    3 stk. Agerhøne fjer (bindes ned i spidsen) 
:     
:     
:     

Flueinformation

Fakta om Agerhønen
 • Fluekategori: 
  Hackle flue
 • Bundet af: 
 • Opfinder: 
  Thomas Kjelgaard
 • Opfundet år: 
  2001
 • Udgivet dato: 
  17-02-2020
 • Bedste årstid: 
  Fluen fisker godt hele året.

Lignende fluer