Sølvræven

Sølvræven var et kæmpe hit i 1990'erne, når den i dag er gået i glemmebogen, er det kun fordi der er mode i fluer - blandt fluefiskere, havørrederne derimod, bliver aldig træt af den, de tager den gerne fra allerførst på sæsonnen og til dens slutning - også om vinteren, som et afdæmpet alternativ til de pinkfarvede fluer.

Sølvræven hører til kategorien Kutling flue. Eksemplaret som vises her er bundet af Ola Pedersen. Fluen er opfundet af Bent Nutzhorn.

Når Sølvræven er gået lidt i glemmebogen, er det kun fordi der er mode i fluer - blandt fluefiskere. Havørrederne bliver aldig træt af den.

Det er de lysebrune nuancer som præger denne flotte flue, som skal imitere småkutlinger, ålekvabbeyngel og andre fødeemner med dæmpede farver. Vinge, hale og hackle er bløde og bevægelige kropshår fra ræv; et dejligt levende materiale til kystfluer, der gør at fluen pulserer og vibrerer ved hvert eneste lille nøk. Fluen herover ligner den originale Sølvræven, mens fluen nederst på siden er lavet med længere hår og lidt mere pjusket end normalt, men det er med til at gøre fluen endnu mere levende og forførende i vandet.

Sølvræven var et kæmpe stort hit på fyn i 1990'erne, efterspørgslen på fluen var til tider så stor at grejbutikkerne havde svært ved at følge med. Det var dengang; når den i dag er gået lidt i glemmebogen, er det kun fordi der er mode i fluer - blandt fluefiskere. Havørrederne derimod, bliver aldig træt af den, de tager den gerne fra allerførst på sæsonnen og til dens slutning - også om vinteren vel at mærke, som et afdæmpet alternativ til de pinkfarvede  provokations fluer vi normalt binder på forfanget i den kolde periode.

Navnet Sølvræven, opstod faktisk ved en fejltagelse. Bent Nutzhorn bandt de første Sølvræven med noget pels som han troede var Sølvræv, men som viste sig at være rød ræv. I det hele taget er Sølvræven blevet bundet af mange forskellige materialer, det væsentlige var blot at den lysebrune cremefarvede nuance blev bevaret. På et tidspunkt anvendte Bent såmænd uld fra sin Tervueren hund til både kropsdubbing og vinge. Dette materialer er naturligvis svært at skaffe hvis man ikke selv har en Tervueren, men det kan naturligvis erstattes af en lys cremefarvet dubbing som kropsmateriale, og rød ræv til vingen.

Tips til affiskning

Sølvræven bør fiskes varieret, både med lange glidende træk, og med kontante og hårde ryk, efterfulgt af en god pause. Egenglig er det kun fantasien der sætter grænser for hvordan fluen fiskes. Den kan bruges på alle årstider.

Bedste årstid: Hele året

Mønsterbeskrivelse

Her er en liste over de anvendte materialer til Sølvræven
Krog:    Partridge Sea Streamer CS11 str.6-8 
Hale:    Underst to stråler perlemorsfarvet krystal flash. Herover et lille bundt kropshår fra rød dansk ræv 
Krop:    Oprindelingt blev der brugt strimmel af beige bodygills eller furry foam. I dag anvendes med fordel en lys cremefarvet dubbing. Fluen på billedet er bundet med uld fra rød ræv 
Rib:    Pearl flashtinsel 
Vinge:    Punkvinge af to bundter kropshår fra rød dansk ræv. Den bageste vinge suppleres med to stråler perlemorsfarvet krystal flash 
Hackle:    Falsk hackle af lille bundt kropshår fra rød dansk ræv 
Hoved:    Rød bindetråd 
:     

Bindevejledning

Et par vigtige bindetips til Sølvræven:

 1. Midter- og frontvinge, må helst ikke være så lange at de kan fange krogbøjningen.
 2. Crystal flashen skal bindes ind før hårbundterne.
 3. Halen bindes op med nogle tørn af bindetråden, så den ikke fanger krogbøjningen.
 4. Det er en fordel at have en stort stykke rævepels, så man kan vælge hår fra forskellige dele af skindet. På billedet herunder er der anvendt meget bløde hår sammen med en god portion underuld. Fluen herover, er derimod bundet med lidt stivere hår og mindre underuld.

Video fra Youtube

Se denne video hvor Daniel Holm binder Sølvrøven

Flueinformation

Fakta om Sølvræven
 • Fluekategori: 
  Kutling flue
 • Bundet af: 
 • Opfinder: 
  Bent Nutzhorn
 • Opfundet år: 
  1988
 • Udgivet dato: 
  23-11-2014
 • Bedste årstid: 
  Hele året

Lignende fluer